torsdag 27 mars 2008

Slutspelsskägg..

..undrade Kjelle.. nja, snarare sjukdomsskägg. Har ju varit rejält däckad under påsken och jag har inte rakat mig på ett par dagar. Sen blev det ett litet projekt att jag ville spara ut för att se hur det blev. 5 dagar totalt blev det att jag sparade och det är mer än jag någonsin gjort förut!

Men jag har lite svårt att ta mig själv på allvar med skägg alltså. Speciellt igår då jag gick och hämtade mat från greken och de frågade om jag ville börja jobba där. Eller nej, de frågade inte, men jag såg på dem att de var väldigt nära att fråga mig.

Jag ser ut som någon låtsasbandit. Känner att folk tittar på mig och undrar vad det är för smuts jag har i ansiktet - innan de ser att det faktiskt är lite skäggväxt. Dessutom har jag en kal fläck på min högra kind oxå, hoppas den växer igen en vacker dag. Hänvisar till nedanstående blogginlägg för mer info.

I alla fall, ordningen är nu återställd, rakhyveln gjorde ett bra jobb så nu är man len och mjuk och ser ut som en väderuppläsare på Tv3 igen.

Dagens tips: Rakhyvlar och hårborttagning, ju mindre hårväxt (på alla andra ställen än huvudet) desto bättre.

Prissättning

Det är svårt att sätta priser på saker. Det är lite en gissningslek, och så får man testa sig fram till man hittar rätt och förhoppningsvis så skrämmer man inte bort för många kunder på vägen.

Ett uttryck som är rätt diffust inom konsultbranschen är timtaxa. Någon kostar 950 kronor per timme, någon annan kostar 600 kr per timme. Ytterligare en lirare kostar 1350 kr per timme, han måste verkligen vara bra! Men är han det? Och vad är timtaxa? Som jag ser det så handlar allt om hur mycket man hinner med på en timme. Det kan vara värsta säcken som tar 300 kr i timmen, men i långa loppet blir han ändå dyrare än killen som kostar 900 kr per timme. Men ändå så blir man bedömd i inköpstillfället på timtaxa, det är lurigt.

Oavsett timtaxa så finns det ett stort misstag som många gör. Man tar betalt för vad man själv som säljare tycker det är värt, man tar inte betalt vad kunden kan tänka sig att betala. Jämför med vår vän skivbranschen. De tar lätt 160 - 180 kr för en skiva. De har aldrig under alla dessa år fattat att folk vill inte betala de pengarna för en skiva. Om de istället då hade tagit betalt vad folk kan tänka sig att betala så hade de sålt mångfalt gånger mer, och tack vare det hade de därmed ändå gjort en större förtjänst.

Säg att en vanlig person kan tänka sig att lägga 80 pix för en skiva, alltså halva priset. Jag är rätt säker på att FLER än dubbelt så många då hade varit villiga att betala för ett album.

Som av en slump så har jag byggt ett verktyg just för att utvärdera prissättning. jag byggde det på uppdrag av två bekanta till mig, Nils Axing och Fredrik Önrup. De jobbar hårt med detta på Grand Hotel, Nils är Hotelldirektör och VD och Fredrik är (var) ansvarig för Revenue Management.

Applikationen går ut på att restauranger fyller i råvarukostnad och menypris för respektive maträtt. Efter periodens slut som kan vara till exempel en månad fyller man i antal sålda portioner per rätt, samt antal gäster. För period 2 så testar man då att kanske höja löjromstoasten med 15 kr, och sänka hamburgaren med 20 kr. Efter denna testmånad så fyller man på nytt in antal sålda och antal gäster. Detta resulterar då i en graf som visar att även om man höjde priset på löjromen så tjänar man ju mer per rätt, och därmed resulterar det i en större förtjänst. Hamburgaren sålde däremot inte fler, även fast priset sänktes, och då kan man behålla ursprungspriset. Alltså betyder det att folk är villiga att lägga 15 kr mer för löjromen. Så återigen, ALLT handlar om vilket pris folk är beredda att lägga. Och i detta fallet så funkade det till och med att ta mer betalt!

Mitt största problem just nu är att jag är fast mitt emellan. I min webbyrå måste jag ta ut en viss peng för att göra en bra förtjänst, å andra sidan så underskattar kunderna arbetet med att bygga en sajt idag. De tror att man bara "bygger en hemsida" fast man egentligen bygger en hel applikation som lika gärna hade kunnat vara en desktop mjukvara. Så med hjälp av skohorn får man försöka bända in nåt hyggligt pris så kunden ändå känner att det är prisvärt, och jag ändå får ut en hygglig slant så jag kan driva runt bolaget.

Dagens tips: Starta inte eget - bli löneslav istället och slipp allt trassel.

Jag kommer åldras snyggt!

Har en känsla av att jag kan bli rätt snygg då jag är en sisdår 50 år. Då har jag nog äntligen lyckas lägga på mig några kilo så man får lite pondus. Det gråa hårstråna ser inte bara ensamna ut, utan komponeras av sina goda vänner i bästa Glenn Hysén maner. Skäggväxten täcker förhoppningsvis även min högra kind, luckan som är där mitt på kinden idag ser ju allt annat än Ljungberg ut. Kan tänka mig att se ut lite som en Pierce Brosnan möter George Clooney med mellanlandning på Johnny Depp, fast jag vill vara slank. Tänk lite Jesper Parnevik i kroppen - det är tajt som fasen.

Jag kommer passa riktigt bra i slow motion, gärna svartvitt, med lite klassisk musik i bakgrunden. Kisa med ögonen och smaka lite på det, tänk dig tanken..

Sen ska jag bli rik oxå, det är snyggt att vara rik. Givetvis så klär jag mig ju stiligt. Det är ju en förutsättning för att klassas som snygg. Uppknäppt ljus skjorta och mörkgrå kavaj med en liten matchande näsduk i bröstfickan. Och lite sådär ruffsigt hår. Vålvårdade polerade Murphys sitter på mina fötter. Det ska se ut som man inte brytt sig, men man har lagt 12 minuter på att vika kragen rätt och 31 minuter på att modda frissan, men det är ingen som vet. Mitt hår som gäckat mig i alla år med att vara så tjockt kommer äntligen till sin fulla rätt med lite vax. Min frisör kommer varje gång jag klipper mig påpeka att det är inte många 50 åringar som har så tjockt fint hår.

När jag blir fångad på bild ska det liksom se ut som man är förvånad att det råkade vara en kamera just där, litet snett leende och smått rynkad panna, kollandes lite snett ned i backen med en mobiltelefon i handen. Man ser tydligt att jag är på väg någonstans, säkert på väg till ett viktigt möte.

Har givetvis en riktigt skön lägenhet. Då jag kommer hem sen sent på kvällen lägger jag nycklarna i en Georg Jensen skål på en högglanslackad byrå i hallen, de infällda halogenlamporna i taket lyser svagt, nästan glöder lite. Jag går ut i köket och öppnar kylen och tar fram lite makrill på tub och ringlar ut lite på en tallrik. Katten blir glad. (givetvis är han kvar, han ska bli 100 år!) Även detta i slow motion, i en nedsläckt lägenhet. Klockan är strax efter 23, har precis varit ute och druckit några appletinis med några vänner i en cool hotell-lounge någonstans där jag drog några sköna skämt så alla skrattade. Jag för mig världsvant i köket, endast belysningen från mitt Gorenje Ora-Ïto kylskåp lyser upp mina Poggenpohl köksluckor när jag lägger in tuben i kylen igen. Återigen ett utmärkt ljus för en stillbild.

Just ja, glömde säga att jag luktar gott oxå, det är bra.

Dagens tips: Lammkött, passa på så länge du kan. Du kanske inte kommer åldras lika snyggt som mig.

tisdag 25 mars 2008

Nu får det vara nog!

I så många år har jag läst tidningar på toaletten. Alla killar gör det.. Dels för att det är intressant, och dels för att man kan dölja plasket med ett väldigt lämpligt, lite extra prassligt sidbyte.

Man hinner knappt lägga ner landningspappret i vattnet innan man viker upp magasinet som är lite sådär krispigt i pappen av den terroriserande fukten från senaste duschen. Man sitter där till benen domnar bort och man hinner läsa igenom ett antal artiklar och avverka några sidor. I vissa fall averkar man till och med dubbla sidor då de är omöjliga att separera. Man glömmer bort tiden lite då man sitter på sin lilla tron. Men tyvärr måste man runda av förr eller senare för man har trots allt viktigare åtaganden än att skapa blodstopp i benen.

Men det är egentligen här problemet börjar. På nåt sätt vill man ändå inte lämna sitt magasin, det kan vara King, Internet World, eller varför inte den extremt toalettvänliga M3 med mänger av små tekniska reportage om prylar, datorer och gadgets. Sista tanken som slår en innan man lämnar det varma porslinet är att man måste läsa vidare nästa artikel då man sätter sig nästa gång. Man ögnar lite och se att det som bjuds inför nästa session är en recension av Rock Band, eller kanske vakna-upp-snällt lampan Ambilght, eller ett vasst reportage med Musse från Rallarsving. Känns som att man knappt kan vänta till nästa tillfälle!

Smart som man är så viker man då ett hörn, stoppar i ett litet urfallet invikspapper, eller stoppar in en hel annan tidning som ett bokmärke så att man kan ta vid läsningen där man sist slutade. Eftersom man inte gör 2:an varje gång man går på toa så ränner man ju runt en del på muggen utan att läsa tidningar. Ärenden man har kan variera till att från att kolla frissa för 12:e gången, göra 1:an, borsta tänderna, eller varför inte ta sig en dusch - frekvent duschare och fåfäng som man är. Har dessutom en katt som gärna går in och ritar några tecken i sanden och bygger bajstorn.

Nåväl, detta spring där inne renderar i alla fall till att det är en stor röra bland mina tidningar och improviserade bokmärken ramlar ut och nästa gång man sätter sig har man inte en aning om vilken tidning man läste sist, eller på vilken sida man befann sig på. Det gör att man säkert missat hundratals med spännande artiklar och intressant information om hur man ansar näshår smärtfritt eller hur många USB-uttag det INTE finns på nya Macbook Air.


Jag köpte såna pappersclips för ett par månader sen som jag har och samlar ihop p-kvitton och sånt med. Mycket praktiskt liten tingest för ett pedant kontrollfreak som mig! Och som en blixt från en klar himmel slog det mig att clipset måste vara ypperlig som bokmärke i mina magasin. Så nu ska jag med stor nyfikenhet utvärdera denna nya teknik för att se till att jag verkligen lakar ut alla spännande artiklar innan tidningen blir obrukbar av kattsand och duschfukt och därmed åker i papperskorgen för att bytas ut mot den nya månadens nummer.

Ni kan räkna med att fortsättning följer här framöver, detta måste rapporteras till allmänheten. Det måste vara fler än mig som tyngs av dessa problem. Känns så skönt att äntligen ha tagit tag i detta!

Dagens tips: Kattsand som är i stort sett luktfri! Det är verkligen värt de extra kronorna!

måndag 17 mars 2008

Look-A-Like

Har fått höra många gånger att jag är lik lite olika personer. Det är rätt roligt för vissa av dem ser riktigt bra ut! Hade en liten diskussion idag angående det. Någon jag faktiskt själv tycker att jag är lite lik är Freddie Prinze Jr. Fast han är såklart mer vältränad och snyggare än mig, men vi är lite lika på ögonen. Eller man kan säga såhär, det är som honom jag skulle vilja se ut. ;-)

Minns mitt ex:s mamma för typ 8 år sen.. mitt ex och hennes mamma kollade på She's All That, och så säger hon "är inte han lite lik Christer?". Om ett ex mamma säger en sån sak - då är det på riktigt. Om ens flickvän säger så - då är det för att hon vill ligga.

Sen har jag fått lite andra, typ:

Carter i Cityakuten (bland annat från min lillasyster Fia - mjovars.. )
Adrien Brody (herregud, tack för den - klåpare)
Måns Zelmelöf (fick till och med SMS av morfar! tack men nja..)
Peter Wolodarski (reporter på Tv8 - nja kanske lite)

Dagens Tips: Sommardäck, galet coolt att köra runt med 19-tummare då det snöar ute!

måndag 10 mars 2008

Ont i tanden & Bolagsbygge

..går inget bra med denna tand alltså.. de borrade ju ur den onsdags för att se om jag kanske slipper rotfyllning. I lördags kväll så började jag känna av den och hela dagen igår så gjorde det ont i tanden och typ hela käken på högersidan. Idag är det en riktig pina! Så nu är det bara förbereda sig på ett maratonpass i tandläkarstolen nu på onsdag. Illa..

Rörig dag idag, mkt som ska fixas. Ska iväg till tvätten här och lämna mina sängkläder snart, sen till posten och fixa lite grejer, sen till Mariefred och byta till sommardäck på bilen, och sen till Golfklubben, Styrelsemöte där ikväll. Det är riktigt stora grejer på gång i klubben, vi ska sälja av en del av vår mark vilket kan rendera i en väldigt spännande framtid för golfklubben. Har varit riktigt kul att få vara med i styrelsen under denna period.

Senare i vår så kommer jag hoppa av styrelsen då nya sammansättningen tar vid, kände att det tog lite för mycket av min tid detta så jag bestämde mig för att inte fortsätta i 2 år till. Bättre att lägga tiden nu på att träna och spela golftävlingar istället, i år blir det revansch! Nu har man ju ett liv igen efter att ha jobbat dag och natt i 5 år, det är underbart att kunna ägna mer tid åt vänner och hobbys och spela golf.

Förresten så har jag anställd en kille till nere i Göteborg nu. Håller på att öppna ett kontor där. Micke är på plats nu och kollar hur det ser ut och Elciel som nya killen heter börjar den 1:a april. 21 år gammal och verkar jättetrevlig och duktig. Så glad att jag redan har Micke på plats där oxå, han är verkligen en klippa den killen! Det kommer bli nåt stort av honom!

Samtidigt kommer jag då även ha ett nytt kontor här i Stockholm vid Hornstull. Blir riktigt bra att ha två skarpa kontorsadresser. Och med mig så är vi nu då 4 st. heltidsanställda i bolaget och 2 st. till som jobbar på timme. Lite nervöst ändå, det är ytterligare 400.000 kr till om året som jag måste dra in för att täcka kostnader för ytterligere en anställd och nya kontoren. Å andra sidan får jag mer tid till sälj och projektledning så det borde kunna gå att fixa. Värt ett försök i alla fall, galet spännande resa detta! Nya visitkort på gång, ska göra ett stort utskick sen till alla kunder och kontakter då allt är klart och berätta om nya kontoren och nya anställda. Förhoppingsvis kan man få in lite leeds genom en sådan kontakt.

Har varit en bra kick att få detta att växa och gå runt. Speciellt med tanke på den press som det har varit efter de stora kraschen för några år sen. Perfekt att slippa nattpassen med programmering och fokusera på att bygga bolag och driva projekt - passar mig utmärkt. Och jag kan inte tänka mig någon bättre morot än att jobba åt sig själv! Mitt mål har hela tiden varit att bygga upp en privatekomomisk plattform så att jag kan jobba när jag känner för det och inte för att jag måste.

Dagens tips: Starta eget och jobba åt dig själv.

lördag 8 mars 2008

Könspaket och geisha-skor

Sitter hemma och laddar för kvällens eskapader. Daniel och Mathias kommer nog hit en sväng. Problemet är att de vill gå vidare sen, till Kellys. Vill jag dricka billig öl och kolla på apor kan jag lika gärna sitta hemma med ett sexpack och kolla Animal Planet. =P

Nåja, det sista ordet är inte sagt på den fronten, det är en sak som är säker!

Galet ont i min tand oxå, var en gammal lagning som inte varit bra, och i onsdags så fick jag reda på att jag måste rotfylla den och de gjorde första urborrningen. Inte roligt, dunkat i tanden och käken ända sen dess. Fruktar för kommande besök, gillar inte detta. =/

Klättrat klättervägg i nästan 4 timmar idag, galet trött i nävarna. Gick sjukt bra! Läxade upp Johan så han fick slå på GPS:en i sin bil för att hitta hem. Man är ju optimalt byggd för denna sport. Jag har ju en kroppsbyggnad som en marockansk långdistanslöpare/outvecklad 15-åring så jag tar mig fram bra där på väggarna.

Lite intressant detta med klättring förresten, väldigt könsexponerande sport! De där selarna smiter åt både här och där och skapar någon slags push-up funktion så alla killar lommar runt med sina små (och stora!) könspaket. Det är ju tjejer och barn och grejer där. Man borde ha någon slags sarong, eller könslapp eller nåt och hänga för. Tur att man är rätt välhängd trots sin ringa vikt, annars hade man fått puffa upp med strumpor. Och vad är dealen med de där jäkla skorna egentligen, man trippar ju fram som en geisha!

I alla fall, trots skoproblem/könspaketet är det en grym kick med den sporten, man märker så tydligt hur man förbättras oxå. Började med detta i julas och det är helt klart min nya passion. Klättrar minst en gång i veckan.

Dagens tips: Klättra klättervägg!

fredag 7 mars 2008

Nytt uttryck?

Igår var jag och skjutsade hem Mormor och hade mig. Det gick bra med henne, hon har fått med hjärtflimmer rätt länge och det har renderat i vatten i lungorna och en del andra problem. Hon fick med lite mediciner och sånt tjofräs som ska styra upp allt. Morfar var lite stressad för allt så det var nog bra att jag var med och noterade lite vad doktorn sa.

Då jag hjälpt dem hem och eskorterat Mormor upp för trapporna skulle jag säga hejdå. Tog tag i hennes hand och sa: "krya på dig nu och ta hand om dig", då tittade hon på mig och sa "tack för all hjälp", då blev det jobbigt. Brände till i tårkanalen och jag var tvungen att knipa ihop tårna och börja tänka på fotboll för att inte tårarna skulle börja rinna. Är ju delvis uppväxt hos dem så de betyder så mycket för mig. De tog hand om mig då jag var liten, plus att jag är så enormt lik Morfar i sättet. Har så mycket att tacka dem för.

Nåja, ämnesbyte innan jag blir blödig igen här.. fick bilen tvättad igår oxå, det var på tiden. Har fortfarande snowboardbrädan kvar inne i bilen sen trippen till Romme förra veckan. Det var just den trippen som besudlade min bil med en gråjolmig gegga. Men nu är den fin och glänser som ett ollon! (Carro sa att det var ok att skriva så här!)

Jag tror jag myntat ett nytt uttryck då jag stod i duschen igår, "popcorn-effekten". Alltså, väldigt små saker kan ligga och puttra.. sen händer ingenting, och sen ingenting, och sen PANG så händer allt samtidigt och det blir mycket större än man någonsin kunnat tänka sig. Man får akta sig dock så man inte blir övermodig och bränner allt så pocornen smakar gammal möglig bäverpäls. Då slutar det med att man sitter och tuggar på en gammal torr blockchoklad man hittade längst in i skafferiet och helt plötsligt var inte livet så festligt längre.

Nej, om man skulle jobba lite kanske..

Dagens tips: Mormor och Morfar, de är bäst!

torsdag 6 mars 2008

Dags att börja..

Okej, detta är ett stort steg.. har i så många år funderat på att börja med detta. Anledningen till att jag inte börja är för att jag VET att om jag väl börjar så kommer jag säkert skriva massa. Och eftersom tid är det man har minst av så har jag hållt mig. Största anledningen till att jag äntligen kommit igång är nog för att det är flera personer som säger till mig att jag nog skulle kunna göra mig själv rättvisa i en blogg. Grupptrycket (alltså smickret) tog överhanden och nu är man här..

Nu ska jag dock dansa in i duschen sen åka ner till Södertälje och hämta min mormor som varit på sjukhus. Hon verkar må lite bättre, men det känns lite tidigt för att åka hem redan nu tycker jag. Men man är väl överbeskyddande eller nåt sånt.

Hoppla, mitt i allting ringde Daniel. Han har haft lite krux med sin flicka och håller nu på att rigga ny lägenhet. Jag ska göra allt han kan för att hjälpa honom med allt! Han är bäst!

Undra förresten om Fisen blivit så fet pga ett massivt intag av makrill på tub?

Dagens tips: Daniel, grymt snygg kille som är ett riktigt kap. Den enda som inte vet om det än är han själv.