söndag 8 februari 2009

Strejkamatörer

Jag tror sopåkarna har napoleonkomplex och försöker vara som de anställda på SAS. Man är inte nöjd med läget, och då går man ut i strejk.

SAS är rikigt erfarna vad gäller strejker, man får nästa se dem som strejkproffs. Hörde nåt i höstas om att i snitt under de senaste 11 åren så har det varit strejk 1 gång per månad. Respekt! Och kolla hur det går för SAS idag, KANSKE var det så att styrelsen och alla insåg att det inte går så bra och de var TVUNGNA att göra neddragningar och förändringar i arbetsvillkoren.

Louis Roederer Cristal sopåkarnas favorit.

Det MEST paradoxala är att SAMMA människor som strejkar (läs - sätter sig mitt på golvet och tjurar för att de inte får vad de vill) står och skriker åt sina barn i affären då barnen inte fått godis och barnet sätter sig mitt på golvet i affären och tjurar för att de inte får en dumlepåse. Yes, nu sticker jag ut näsan här, men strejk är fantastiskt omoget.

Jag säger inte att det är lätt att vara anställd, men det är absolut ingen lek att försöka driva bolag heller. Och om det inte finns några som är beredda att starta och driva bolag, vart ska du alla "anställda" jobba någonstans? Just det..

Men tillbaka till strejkamatörersopåkarna, det är tre rätt väsentliga saker som de har missat vilket gör det hela rätt komiskt:

1. Finanskris
Det råkar vara finanskris. Man ska vara rätt tacksam om man har jobb överhuvudtaget. Men det verkar inte skrämma dem, för att citera Hasse Bergman från DN.se:

"- Vi kommer att strejka så länge vi behöver. Vi är eftertraktad arbetskraft och har inga problem att få andra jobb om det skulle vara så, säger Hasse Bergman."

Man blir ju nyfiken på Hasses CV! Han måste sitta på något alldeles fruktansvärda egenskaper. Hasse, om du läser detta, skicka mig din CV! (för er som tror att jag skojar, kolla på: DN.se)

2. Snittlön
Är det någon som vet vad en sopåkare tjänar? SNITTLÖNEN ligger idag på 32.000 kr!!! Det är ju till och med mer än rörmokarna tjänar. Ärligt talat så är det en RIKTIGT bra lön. På dagarna åker de runt och plockar sopor, på kvällarna glider de runt på Stureplan och steker skumpa tillsammans med rörmokarna. (läs mer i mitt inlägg: Högtryck i Avloppsbranschen)

3. De biter sig själva i svansen
Det är ju inte så att soporna FÖRSVINNER av sig själv! Den dagen strejken upphör så måste ju någon städa upp i KAOSET som råder. Sopbergen växer rätt fort. Och vem får städa upp skiten, jo sopåkarna själva! Dessutom till en mindre lön eftersom deras strejk förhoppningsvis inte kommer löna sig. Smart..

Missförstå mig inte, självklart så ska arbetsmiljö, kollektivavtal, LAS och allt sånt respekteras. Men ärligt, vakna upp, det är världens jävla finanskris och ni tjänar runt 30 papp i månaden och HAR faktiskt ett jobb vilket är guld värt i dagsläget.

Edit 2009-02-10
Nu har de äntligen "gett upp", och min gissning är att de inte fått igenom ett skit alls. Utan det enda som de fått igenom är förutsättningslösa diskussioner, vilket de hade kunnat få till ändå UTAN en vild strejk om de tänkt till från början istället. :)
Sopstrejken i Stockholm är över

Dagens Tips: Tradera! Även om det rent tekniskt och pedagogiskt finns en del saker att slipa på vad gäller sajtens uppbyggnad så önskar jag verkligen att det var jag som ägde den - fantastiskt bra affärsidé där de tjänar pengar från två håll! (avgifter + annonser) Däremot en sajt som jag äger är yoursound.se, spana in den! Den generar inga pengar alls, men den är snygg och pedagogisk. På tal om paradoxalt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad underbart med personangrepp på en människa du inte känner utan bara läst några citat från. Fast det ligger ju mycket sanning i det du skriver, Hasse Bergman är min pappa och han hänger bara på stureplan, från morgon till kväll och det går verkligen inte att få honom där ifrån...

Anonym sa...

Visserligen är det en portion ironi över det hela, men jag står ändå för min poäng. Strejk är ett omoget sätt att framföra en åsikt och det funkar enkom för anställda inom företag där det INTE finns en konkurrenssituation eller snabba alternativ. Dessutom var det en OLAGLIG strejk vilket inte gör saken bättre. Bättre att ett gäng "gubbar" gaddar ihop sig, tar fram ett alternativt förslag och kallar till ett möte med ansvariga och presenterar deras idéer, tankar och eventuell kritik. Kör de fast där så finns det fackförbund man kan vända sig till. Det finns en himla massa regler som BOLAGEN ska följa gentemot sina anställda, men det är lätt att glömma att det även finns regler som de anställda måste följa.

Anonym sa...

..och för det andra, om det nu är ett problem med tung arbetsbelastning och högt tempo är det väl bättre med fast månadslön istället för ackordslön?

Anonym sa...

Man har ju verkligen valt fel branch...ska fixa lastbilskort så jag kan få sån najs lön me för 30h veckor...