onsdag 18 februari 2009

Fina fiskar i Piratbukten

Rättegången mot Pirate Bay håller på för fullt, det har väl knappast undgått någon. Och då menar jag inte bara någon i Sverige utan hela Världen. Det är en rätt viktigt rättegång detta då det kommer påverka framtiden av fildelning.

Huvudpunkten som de vill få igenom är att Pirate Bay alltså tillhandahåller ett verktyg som är ett hjälpmedel för fildelning. Och ja, det gör de verkligen. MEN, fildelning är INTE olagligt! Att fildela upphovsrättsskyddat material däremot, DET är dock olagligt!

Upphovsrättsskyddad
logotyp.

Det är ju upp till ANVÄNDARNA vad man väljer att fildela via denna tjänst! Så att sätta dit PB för att de hjälper till att fildela, det är som att man skulle stämma Volvo för att de gör bilar som går snabbare än 120 och därmed tillhandahåller ett "verktyg" för fartsyndare så att man kan bryta mot hastighetsgränserna.

Eller man skulle kunna stämma Microsoft för att de gjort Outlook, för man kan ju även maila upphovsrättsskyddat material, eller hur!

Man ska ju inte sticka under stolen med att namnet, The Pirate Bay, inte ligger till deras fördel. =P Men oavsett, om det nu är så att de själva inte uppmanat någon att fildela skyddat material så kan jag inte se varför de ska fällas.

Det finns möjligtvis andra "intressanta saker" som de hittat på de servers som de beslagtagit som de kan åka dit för, men det är en helt annan femma.

Men spontant så har jag svårt att se att de kommer åka dit för tillhandahållande av "fildelningsverktyg" eftersom det inte finns nåt olagligt med det.

Ett sidospår som är lite intressant också är att de kommer bli stämda för beräknade uteblivna inkomster för ett antal filmer och låtar. Det roliga är att de flesta som valt att LADDA NER låten eller filmen INTE hade sett/lyssnat på den om de varit tvungna att betala för den.

Och det är egentligen här det intressanta börjar, för skivbranschen och filmbranschen har missat något väldigt elementärt. De har inte tagit reda på vad folk är beredda att betala för en film eller en låt, utan de tar betalt vad de själva vill TJÄNA på en film eller en låt. Vem säger att en DVD ska kosta 250 spänn? Det är ju helt sjukt! Man köper en film, kollar på den en gång och det har man betalat 250 kr för. Tänk om en DVD kostar 100 kr istället. I längden skulle de säkert tjäna på det, för de kommer säkert sälja 150% FLER kopior av filmen. Det gäller att hitta rätt nivå på priset som folk är beredda att betala.

Det är först nu med t.ex. iTunes Store osv som man kan köpa låter per styck. Vem fasen vill köpa en cd-skiva med en artist och 14 låtar där man bara tycker 4 låtar är bra. Och det är PRECIS det som folk är förbannade på, man vill ha de låtar som är bra - inte massa utfyllnad som är till för att bolagen ska tjäna mer pengar.

Man får anpassa sig efter den nya kulturen, för det finns extremt många fördelar med dagens teknik. Kolla bara på Guitar Hero och Rock Band, det är alltså artister som tjänar MER pengar på royalty tack vare dessa spel än de tjänar på att sälja musiken på sedvanligt sätt.

Film/Skiv branschen gjorde fel från början att försöka stoppa det istället för att hitta en affärsmodell som är anpassad för internet och som ger folk det som folk vill ha och därmed hjälpa folk att lyssna på musik på det sätt som passar bäst till ett rimligt pris.

Och tack vare internet finns det fantastiskt många artister som kommit ut och blivit erkända artister just för att deras musik har spritids över nätet. Kolla bara vilka otroliga möjligheter Myspace har skapat!

Dagens Tips: Fildelning!

1 kommentar:

Frida =) sa...

Tummen upp!